DE HEL VAN HET MERGELLAND

Volta Limburg Classic

Kijken langs het parcours

Op de spannendste plekjes

Hotspots Volta Limburg Classic herenwedstrijd 2017

Aanstaande zaterdag is het zover: de 44e editie van de Volta Limburg Classic. Het aftellen is begonnen, de spanning wordt langzaam opgevoerd. Tijd om het parcours van de heren eens grondig onder de loep te nemen. Dat doen we aan de hand van tien hotspots.

De Volta Limburg Classic wordt ieder jaar verreden op een loodzware omloop. Steile hellingen, technische afdalingen, draaien en keren; een genot voor iedere wielerliefhebber. De koers herbergt zo veel mooie plekken, dat het bijna ondoenbaar is ze allemaal te onthouden. Dat begrijpen we maar al te goed. Daarom hebben we een lijstje met hotspots voor je samengesteld. Stuk voor stuk belangrijke, attractieve passages op de route van de Volta Limburg Classic.

Het herenpeloton maakt twee grote lussen van negentig kilometer, aangevuld met een tweetal lokale ronden. Alle onderstaande locaties (op de Diepstraat na) worden dus tweemaal gepasseerd. Tussen haakjes de verwachte tijden van zowel de eerste als tweede passage. Deze zijn afgeleid van het officiële tijdschema, waarbij rekening is gehouden met een gemiddelde snelheid van 40 kilometer per uur. Deze tijden kunnen dus afwijken.

Hotspot 1: Diepstraat, Eijsden (van 11.00 uur tot en met 17.15 uur)

De Diepstraat in Eijsden vormt uiteraard hét epicentrum van de Volta Limburg Classic. De ploegenpresentatie, de start, de passages van de lokale ronden, de finish, de podiumceremonie. Maar dat is lang niet alles. Zo is er vanaf dit jaar ook een dameswedstrijd welke hier 7 maal passeert. Om het zo overzichtelijk mogelijk te maken, hebben we een beknopte weergave gemaakt van het drukke programma dat zich op en rond de Diepstraat zal afspelen. Bij deze hotspot hebben we ervoor gekozen om ook de tijden van de dameswedstrijd te vermelden:

 • 11.00 uur: Start ploegenpresentatie heren Volta Limburg Classic
 • 12.00 uur: Neutrale start heren Volta Limburg Classic
 • 12.07 uur: Eerste passage finishlijn heren Volta Limburg Classic
 • 12.30 uur: Neutrale start dames Volta Limburg Classic
 • 13:02 uur: Eerste passage finishlijn dames Volta Limburg Classic
 • 13:35 uur: Tweede passage finishlijn dames Volta Limburg Classic
 • 14:08 uur: Derde passage finishlijn dames Volta Limburg Classic
 • 14:18 uur: Vierde passage finishlijn dames Volta Limburg Classic
 • 14:28 uur: Vijfde passage finishlijn dames Volta Limburg Classic
 • 14:38 uur: Zesde passage finishlijn dames Volta Limburg Classic
 • 15:11 uur: Zevende passage finishlijn dames Volta Limburg Classic
 • 15:22 uur: Finish dames Volta Limburg Classic
 • 16.51 uur: Tweede passage finishlijn heren Volta Limburg Classic
 • 17.00 uur: Finish heren Volta Limburg Classic
 • 17.15 uur: Podiumceremonie dames én heren Volta Limburg Classic

Wil je de verrichtingen op de Diepstraat volgen en tegelijkertijd op de hoogte gehouden worden van het koersverloop? Geen probleem, op de Diepstraat komt een groot tv-scherm te staan, waarop de Volta Limburg Classic live zal worden uitgezonden.

Hotspot 2: Bemelerberg, Bemelen (12.25 uur en 14.38 uur)

De Bemelerberg, een heuvel die eigenlijk geen introductie behoeft. In het (recente) verleden is hij veelvuldig het strijdtoneel geweest van bekende diverse (wereld)kampioenschappen. Daarnaast maakt de Bemelerberg deel uit van de finale van de Amstel Gold Race. De door mergelgrotten omgeven helling is nu ook in de Volta Limburg Classic opgenomen. De beklimming zal met name in het begin van de koers een cruciale rol gaan spelen, aangezien de eerste passage van de Bemelerberg al na vijftien kilometer gepland staat. Een ideale plek dus om een kopgroep op touw te zetten.

Hotspot 3: Loorberg, Slenaken (12.58 uur en 15.11 uur)

Na de razende afdaling van de Piemert, vliegen de renners door Slenaken om vervolgens aan de Loorberg te beginnen. Een brede, goed geasfalteerde klim, die geen forse stijgingspercentages kent; een walhalla voor de toerfietser dus. Maar zodra deze heuvel in wedstrijdverband wordt op gefietst, kun je vuurwerk verwachten. Zoals in de Volta Limburg Classic van 2012, toen Nederlands kampioen Pim Ligthart de koers hier openbrak. Natuurlijk is de Loorberg een bekende naam in het internationale peloton, aangezien de beklimming ieder jaar wordt opgenomen in de Amstel Gold Race. Zelfs de Tour de France deed deze befaamde helling ooit aan. Dat was in 2006, toen de Ronde van Frankrijk door een kolkend Zuid-Limburg trok om uiteindelijk in Valkenburg te finishen.

Hotspot 4: Rue de Beusdael, Obsinnich (13.08 uur en 15.21 uur)

Na de beklimming van de Loorberg en de gevaarlijke, technische afzink vanuit Heijenrath, rolt het peloton het rustieke Teuven binnen, om nadien via het gehucht Obsinninch aan de Rue de Beusdael te beginnen. Een mooie helling, waarbij de weg zich door een dicht bebost gebied heen slingert. De Rue de Beusdael is ruim een kilometer lang en tikt aan het einde hoge stijgingspercentages aan. Vlak na deze klim doemt de volgende hindernis alweer op: de Camerig. Wie bij het aanvatten van de finale actie wil ondernemen, vindt op de Rue de Beusdael de uitgelezen kans zijn duivels te ontbinden.

Hotspot 5: Camerig Zuid, Epen (13.19 uur en 15.32 uur)

Het beklimmen van de Camerig doet je in Zuid-Frankrijk wanen. Het golvende, pittoreske landschap, het prachtige panorama, de haarspeldbochten, de betonnen relingen, de stenen kruisen langs de kant van de weg. Deze helling, een favoriet van Michael Boogerd, doet denken aan een Alpencol. Dat maakt de Camerig uniek in zijn soort. Het peloton van de Volta Limburg Classic zal deze lange, regelmatige heuvel dan ook met het nodige ontzag bedwingen.

Hotspot 6: Gulperberg Oost, Gulpen (13.35 uur en 15.48 uur)

Van grote afstand kun je hem al zien liggen: de beruchte Gulperberg. Een akelig steil stuk asfalt dat zich een weg baant tussen de vredige weilanden. Zodra je aan de voet van de klim bent, moet je onmiddellijk naar de kleinste versnelling schakelen. Dan begint het afzien. Staand op de pedalen zwoegt het peloton hier tergend traag naar boven. Ideaal dus om de renners van dichtbij aan te moedigen. Ze zullen je steun hard nodig hebben, want de Gulperberg is een kuitenbijter in zijn zwaarste soort.

Hotspot 7: Ravitaillering, Teuven (13.51 uur en 16.04 uur)

Bidonjagers opgelet! Na de beklimming van de Varnstraat in Teuven, draait het peloton de N648 op, een provinciale weg die dienst doet als ravitailleringszone. De renners zullen alle ballast snel overboord moeten gooien, want de hachelijke afdaling van het Magnebos in Veurs ligt letterlijk om de hoek. In dit bevoorradingsgebied is het belangrijk om voldoende afstand tot het peloton te bewaren. Wees dus voorzichtig en vermijd gevaarlijke situaties.

Hotspot 8: Crindaal, De Planck (14.03 uur en 16.16 uur)

Het oude spoorwegviaduct. De vervallen huizen. De verlaten percelen. De stoffige frisdrankautomaat die al jaren buiten dienst is. Nog voordat je aan de eerste meters van de Crindaal begint, boezemt hij je al angst in. Nee, dit is geen doorsnee klim. Scherpe haakse bochten afgewisseld met lange, rechte stukken; de Crindaal is pittige kost. Zelfs de profrenners hebben ontzag voor deze helling, die voor de toeschouwers een echte hotspot is. Vanuit het dal zie je het peloton langzaam naar boven kruipen. Genieten!

Hotspot 9: Mheerelindje, Noorbeek (14.16 uur en 16.29 uur)

Kort maar krachtig, zo zou je het Mheerelindje eenvoudig kunnen omschrijven. Slechts een paar honderd meter lang, maar wel verschroeiend steil. Van een flitsende tempoversnelling zal dankzij de aanzienlijke hellingsgraad geen sprake zijn; hier zullen de renners zich met krakende kuiten naar de top moeten hijsen. Na de laatste doortocht over het Mheerelindje, is het nog slechts twintig kilometer tot de aankomst in Eijsden. Eenmaal boven volgt onmiddellijk de afzink richting de dorpskern van Mheer. Wie waagt zich aan een demarrage?

Hotspot 10: Kalleberg, Libeek (14.23 uur en 16.35)

In de diepe finale van de Volta Limburg Classic volgen de lastige hellingen elkaar in rap tempo op. Na de Hoesberg en de snelle duikvlucht in Libeek, stuit het peloton op de verraderlijk Kalleberg, een kuitenbijter die eenvoudig oogt, maar dat allesbehalve is. Daarnaast heeft de klim een korte, maar venijnig uitloper. Daar maakte BMC-coureur Stefan Küng in 2015 dankbaar gebruik van. De Zwitser demarreerde bij het binnenrijden van Sint-Geertruid, daalde vliegensvlug de Bukel af en schakelde in Moerslag nog een tandje zwaarder. Küng bleef uit de greep van de achtervolgende groep en reed solo naar de eeuwige roem op de Diepstraat.

Geschreven door Max van den Boorn

En na de wedstrijd?

Er warmpjes bijzitten met Volta Limburg